«No cal escriure ni un sol poema per viure poèticament. No tenim el deure d’escriure versos, però sí que tenim el deure de viure la vida com un poema, de convertir la pròpia vida en bellesa.»

Antoni Pascual Piqué (Barcelona, ​​1941-Sant Celoni, 2001) cultivó el ensayo, la biografía, la traducción y la fotografía. Dedicó gran parte de su actividad a impartir cursos y conferencias sobre autores en los que se podía encontrar inspiración por el difícil arte de vivir, tanto en su vida como en su obra.

Fue autor de “retratos biográficos”: Rainer M. Rilke, Antonio Machado, Oscar Wilde, Victor Hugo, Joan Maragall, Mario Torres…, poetas a los que presentó como transmisores “de sabiduría (que es más que ciencia), de crecimiento (que es más que progreso técnico) y del canto y la alegría (que son más que la expansión económica)”, en sus palabras.

La búsqueda de la identidad profunda del ser humano, más allá del ego y del yo superficial, fue una de las claves de su investigación, tarea que abordó -y en esto radica posiblemente su originalidad- en el terreno de la creación artística. Lo explicaba así:

«L’art ens brinda un mijtà per connectar amb les nostres emocions i sentiments profunds, amb l’inconscient energètic, que és feliç i guaridor. En aquest cas, l’artista autènticament creador, que prové d’aquest fons informe, li dóna forma, so o color. És un «àngel», un enviat, un símbol unificador, un portador de la pròpia felicitat que, amb la seva obra, ens permet experimentar-la. D’aquí l’amor i l’agraïment que l’artista o la seva obra suscita. És l’autèntic mediador, pontífex i sacerdot d’aquesta verdadera i única religió: la que relliga l’home amb sí mateix i amb la realitat. Una religió de gràcia i bellesa. No moralista però sumament exigent, experimentable i feliç.«